ΜεγένθυνσηΣμίκρυνσηΕπαναφορά

Γλαύκωμα

Τι είναι το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα οφθαλμικὡν παθήοεων (γλαὐκωμα διαφόρων τύπων) οι οποίες χαρακτηρίζονται απο βλάβη στο οπτικό νεύρο, το όργανο δηλαδή που μεταφέρει την εικόνα απο το μάτι στον εγκέφαλο.

Το οπτικό νεύρο μοιάζει με ηλεκτρικό καλώδιο και περιέχει περισσότερες απο ένα εκατομμύριο νευρικές ίνες. Το γλαυκωμα μπορεί να καταστρέψει αυτές τις ίνες και να οδηγήσει σταδιακά σε απώλεια του οπτικού πεδίου.

Με την πάροδο του χρόνου το οπτικό πεδίο συρρικνώνεται τόσο πολύ που οδηγεί σε τύφλωση, Λειτουργεί δηλαδη σαν παρωπίδα που σταδιακά μικραίνει το εύρος της όρασης μας και στο τέλος σκεπάζει τα μάτια προκαλώντας τύφλωση.

Το γλαύκωμα δεν έχει εμφανή συμπτώματα, γι'αυτό 1 στους 2 πάσχοντες από γλαύκωμα δεν γνωρίζει ότι έχει τη νόσο.

Ο μόνος τρόπος για να διαγνωσθεἱ έγκαιρα το γλαὐκωμα είναι ο τακτικός και πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος.

Υπαρχουν απλές και ανώδυνες εξεταάσεις που γίνονται στο πλαίσιο διάγνωσης του γλαυκὡματος:

  • Μέτρηση ενδοφθαλμιακής πίεσης
  • Εξέταση οπτικού πεδίου με βυθοσκὁπηση
  • Εξέταση οπτικού πεδίου
  • HRΤ / ΟCΤ

Γλαύκωμα (Βαλβίδες)

Φιλοσοφία της Επέμβασης: Όταν η πίεση εντος του οφθαλμού (ενδοφθάλμιο πίεση) δεν ελέγχεται ικανοποιητικά, τότε η ένθεση βαλβίδας στον πρόσθιο ή στον οπίσθιο θάλαμο αποτελεί μια χειρουργική επιλογή σε συγκεκριμένους οφθαλμούς.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση της ένθεσης βαλβίδας εισάγουμε ένα σωληνἰσκο μέσα στον οφθαλμό ο οποίος διοχετεύει το υδατοειδές υγρό που ο οφθαλμὁς συνεχώς παράγει σε ένα reservoir (διηθητική φυσαλίδα) υπό τον επιπεφυκότα (λευκὸ λεπτο χιτὡνα του οφθαλμού)

Το μέγεθος και η διαμόρφωση του reservoir καθορίζει που θα ισορροπήσει μετεγχειρητικά η ενδοφθάλμια πίεση του ασθενούς. Για να είναι δυνατή η τοποθέτηση του σωλήνα της βαλβί6ας στον οπίσθιο θάλαμο θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον οπίσθιο θάλαμο το υαλὡ6ες κατι το οποία επιτυγχάνεται με μία διαδικασία που ονομάζεται υαλοει6εκτομή ή βιτρεκτομή. Η επιλογή να τοποθετηθεί ο σωληνίσκος στον οπίσθιο θάλαμο γίνεται για να προστατευθεί στο μέγιστο βαθμό ο κερατοει6ής (όσο μεγαλύτερη η απόσταση του σωλήνα από τον κερατοει6ή τόσο καλύτερα) σε επιλεγμένους οφθαλμούς με οριακό επαρκή (διαυγή) κερατοει6ή. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με έναν ειδικό χειρουργό αμφιβληστρόειδους ο οποίος αναλαμβάνει την υαλοει6εκτομή.

Τύπος Αναισθησίας: Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Χρονική Διάρκεια της Επέμβασης: Η επέμβαση διαρκεί 40-50 λεπτά

Επίδωκόμενος Στόχος: Στόχος αποτελεί ο έλεγχος της ενδοφθαλμιας πίεσης με η χωρίς την επίκουρικη δραση αντί-γλαυκωματικὡν κολλυρίων. Η ενδόφθάλμια πίεση ρυθμίζεται κατα μέσο όρο στο επίπεδο των 15mmHg μετεγχεiρητικά και αυτό επττυγχάνεται στα 2/3 των ασθενών με και στο 1/3 των ασθενών χωρίς κολλύρια. Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης ως προς τον ελεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι περίπου 90% ένα χρόνο μετά την επέμβαση αναλογα με την περίπτωση.


espa
© 2024 Re-designed by MonoWare Systems. Supported by Technology Shop
.