ΜεγένθυνσηΣμίκρυνσηΕπαναφορά

Καταρράκτης

Τι είναι ο καταρράκτης

Η γήρανση του φακού παρουσιάζεται αρχικά σαν σκλήρυνση του κέντρου του και στην συνέχεια σαν θόλωση των στοιβάδων του.

Η συνηθισμένη αυτή ασθένεια δεν είναι προνόμιο μόνο των ηλικιωμένων. Νεαρά άτομα, ακόμα και βρέφη, μπορούν να παρουσιάσουν καταρράκτη. Είνια δυνατόν να προκληθεί, δηλαδή, και από άλλες αιτίες (τραυματισμοί, φάρμακα, ασθένειες, ακτινοβολίες) ή ακόμα και να υπάρχει από τη γέννηση (συγγενής καταρράκτης).

Η θόλωση του φακού ονομάζεται καταρράκτης. Είναι προοδευτική και εμφανίζεται με διαφορετική ταχύτητα στο κάθε μάτι. Όταν αναπτυχθεί ο καταρράκτης ο φακός γίνεται αδιαφανής, με αποτέλεσμα το φως να μην περνάει στον αμφιβληστροειδή. Φυσική συνέπεια η ελάττωση της όρασης, κυρίως μακριά.

Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης

Ο χρόνος της επέμβασης εξαρτάται από τις οπτικές ανάγκες του ατόμου. Εάν ο καταρράκτης δυσκολεύει ή απαγορέυει στο άτομο να συνεχίζει τις δραστηριότητες του (ανάγνωση εφημερίδας, οδήγηση αυτοκινήτου) τότε είναι καιρός να αφαιρεθεί. Η παλία αντίληψη - ας'τον να ωριμάσει - δεν ισχύει πια, γιατί ακολουθούνται άλλες μέθοδοι εγχείρησης και οπτικής διόρθωσης. Εκτός από τις γενικές εξετάσεις χρειάζεται και μι μέτρηση των διαστάσεων του οφθαλμού με ειδικό μηχάνημα υπερήχων για προσδιορισμό του ενδοφακού που θα εμφυτευθεί.

Πως γίνεται ή εγχείρηση

Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία, κάτω από μικροσκόπιο. Κατά τη διάρκεια της ο χειρουργός θα αφαιρέσει τον καταρράκτη με υπέρηχο ή laser από μια μικροσκοπική τομή 1,4 εώς 2,7 χιλιοστών. Στη συνέχεια από την ίδια τομή θα τοποθετηθεί ο νέος ενδοφακός που ξεδιπλώνεται μέσα στο μάτι.

Σήμερα υπάρχει η δυντότητα συγχρόνως με το χειρουργείο του καταρράκτη να γίνει διόρθωση της προ υπάρχουσας υπερμετρωπίας - μυωπίας - αστιγματισμόυ και πρεσβυωπίας.

Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση νέων ενδοφακών (Premium IOLs) και ειδικής μελέτης με εξιρετικά αποτελέσματα


espa
© 2024 Re-designed by MonoWare Systems. Supported by Technology Shop
.