Γλαύκωμα

Τι είναι το γλαύκωμα

Το γλαύκωμα περιλαμβανει μια ομαδα οφθαλμικὡν παθηοεων (γλαὐκωμα διαφόρων τύπων) οι οποίες χαρακτηρίζονται απο βλαβη στο οπτικο νευρο, το οργανο δηλαδη που μεταφερει την εικονα απο το ματι στον εγκεφαλο.

Το οπτικο νευρο μοιαζει με ηλεκτρικα καλώδιο. και περιεχει περισσοτερες απο ένα εκατομμύριο νευρικες ίνες. Το γλαυκωμα μπορεί να καταστρεψει αυτες τις ίνες και να οδηγησει σταδιακά σε απώλεια του οπτικού πεδίου.

Με την παροδο του χρονου το οπτικο πεδίο συρρικνώνεται τοσο πολύ που οδηγεί σε τύφλωση, Λειτουργεί δηλαδη. σαν παρωπιδα που σταδιακα μικραίνει το ευρος της όρασης μας και στο τελος σκεπαζει τα ματια προκαλώντας τύφλωση.

Το γλαύκωμα δεν έχει εμφανή συμπτώματα, γι'αυτό 1 στους 2 πάσχοντες από γλαύκωμα δεν γνωρίζει ότι έχει τη νόσο.

Ο μόνος τρόπος για να διαγνωσθεἱ έγκαιρα το γλαὐκωμα είναι ο τακτικός και πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος.

Υπαρχουν απλές και ανώδυνες εξετασεις που γίνονται στο πλαίσιο διάγνωσης ϊου γλαυκὡματος:

  • Μέτρηση ενδοφθαλμιακής πίεσης
  • Εξέταση οπτικού πε6ίου με βυθοσκὁπηση
  • Εξέταση οπτικού πε6ίου
  • HRΤ / ΟCΤ

Γλαύκωμα (Βαλβίδες)

Φιλοσοφία της Επέμβασης: Όταν η πίεση εντος του οφθαλμού (ενδοφθάλμιο πίεση) δεν ελέγχεται ικανοποιητικά, τότε η ένθεση βαλβίδας στον πρόσθιο ή στον οπίσθιο θάλαμο αποτελεί μια χειρουργική επιλογή σε συγκεκριμένους οφθαλμούς.

Κατά τη χειρουργική επέμβαση της ένθεσης βαλβίδας εισάγουμε ένα σωληνἰσκο μέσα στον οφθαλμό ο οποίος διοχετεύει το υδατοειδές υγρό που ο οφθαλμὁς συνεχώς παράγει σε ένα reservoir (διηθητική φυσαλίδα) υπό τον επιπεφυκότα (λευκὸ λεπτο χιτὡνα του οφθαλμού)

Το μέγεθος και η διαμόρφωση του reservoir καθορίζει που θα ισορροπήσει μετεγχειρητικά η ενδοφθάλμια πίεση του ασθενούς. Για να είναι δυνατή η τοποθέτηση του σωλήνα της βαλβί6ας στον οπίσθιο θάλαμο θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον οπίσθιο θάλαμο το υαλὡ6ες κατι το οποία επιτυγχάνεται με μία διαδικασία που ονομάζεται υαλοει6εκτομή ή βιτρεκτομή. Η επιλογή να τοποθετηθεί ο σωληνίσκος στον οπίσθιο θάλαμο γίνεται για να προστατευθεί στο μέγιστο βαθμό ο κερατοει6ής (όσο μεγαλύτερη η απόσταση του σωλήνα από τον κερατοει6ή τόσο καλύτερα) σε επιλεγμένους οφθαλμούς με οριακό επαρκή (διαυγή) κερατοει6ή. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με έναν ειδικό χειρουργό αμφιβληστρόειδους ο οποίος αναλαμβάνει την υαλοει6εκτομή.

Τύπος Αναισθησίας: Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Χρονική Διάρκεια της Επέμβασης: Η επέμβαση διαρκεί 40-50 λεπτά

Επίδωκόμενος Στόχος: Στόχος αποτελεί ο έλεγχος της ενδοφθαλμιας πίεσης με η χωρίς την επίκουρικη δραση αντί-γλαυκωματικὡν κολλυρίων. Η ενδόφθάλμια πίεση ρυθμίζεται κατα μέσο όρο στο επίπεδο των 15mmHg μετεγχεiρητικά και αυτό επττυγχάνεται στα 2/3 των ασθενών με και στο 1/3 των ασθενών χωρίς κολλύρια. Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης ως προς τον ελεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι περίπου 90% ένα χρόνο μετά την επέμβαση αναλογα με την περίπτωση.


© 2021 Re-designed by MonoWare Systems. Supported by Technology Shop
.